VOEGMORTEL

  • Buitenshuis
  • Buitenshuis

Accessoires

VOEGMORTEL

Gebruik
Voeg- en metselspecie met verhoogde binding en elasticiteit, ook geschikt voor het voegen van: bakstenen in muren (niet gewapend en gaan draagwand), gevelstenen, betontegels die o.a. baksteen, steen en zandsteen imiteren en gipstegels op elke stabiele ondergrond en moeilijke oppervlakken zoals: spaanplaat, kunststof en RvS. De specie wordt gekenmerkt door bestendigheid tegen weersomstandigheden (vorst- en waterbestendig). Deze kan binnen gebruikt worden op scheidingswanden van baksteen, beton en gipsplaten, op gevels van gebouwen en palen in de bouw in het algemeen. Ideaal voor voegen van poreuze cementen en gipsen gevelbekleding STEGU®.

VOORBEREIDING VAN DE ONDERGROND
Voor aanvang van het voegen moet ervoor gezorgd worden dat de voeg van de stenen of tegels droog is (2-3 weken na de montagewerkzaamheden). Verwijder vervolgens alle overgebleven en uitstekende resten en in de voeg achtergebleven stof en vuil.

VOORBEREIDEN VAN DE SPECIE:
Leng de specie in porties van maximaal 2 kg aan in een schone emmer met behulp van een roerder door er een aantal keer water bij te gieten. Meng totdat een gelijkmatige vochtige massa ontstaat (de specie dient de consistentie te hebben van nat zand en mag niet aan uw handen plakken, wanneer u er een bal van maakt, moet deze na een lichte tik weer uit elkaar vallen). Leng niet meer specie aan dan voor 10-15 minuten werk.

VOEGWERK
Breng met behulp van een troffel van de juiste breedte de specie gelijkmatig aan waarbij deze aangedrukt wordt en maak deze vervolgens met een gelijkmatige streek glad. Verticale voegen kunnen afgewerkt worden met een korte troffel (veeg de specie niet meerdere keren glad, de mogelijkheid bestaat dat er glasglans ontstaat). Nadat de specie goed gebonden is, kunnen de restjes verwijderd worden met een borstel (kwast). Tijdens de werkzaamheden en gedurende circa 48 uur daarna moet de wand beschermd worden tegen sterke zon, regen en wind. Wanneer de tegels vuil worden, mag de gevel niet schoongemaakt worden met een natte spons of doek. Het eventuele ontstaan van efflorescentie is geen defect van het product, maar is een natuurlijk verschijnsel dat na maximaal twee jaar verdwijnt.

GEREEDSCHAP
Troffels, voegbord van plat of gebogen metaalplaat, roerder, emmer, handschoenen.
(Voor aanvang van de werkzaamheden dient het gereedschap schoon te zijn!!!)

ADVIES
Het toevoegen van verschillende hoeveelheden water aan dezelfde hoeveelheid specie kan kleurverschillen veroorzaken. Te natte specie en vuil gereedschap kunnen uitslag veroorzaken en vaste bevuiling van de gevel. Gebruik geen specie die tijdens het voegen op de grond valt (dit heeft negatieve invloed op het uiterlijk en duurzaamheid van de voeg).
Niet-strepende specie bevat cement en heeft na het mengen met water alkalisch pH. Bescherm de huid en ogen. Bij contact met de ogen spoelen met veel water; neem bij roodheid contact op met een arts. Buiten bereik van kinderen houden. Adem het stof niet in.

BEWAREN
Specie dient bewaard te worden in niet beschadigde verpakkingen op een droge plek. De garantieperiode bedraagt 12 maanden na de productiedatum op de verpakking.

OPMERKINGEN
Het rendement is afhankelijk van het soort gevoegde elementen en de breedte en diepte van de voegen, bijv. baksteen met een voegbreedte van 10 mm en diepte van 6 mm – circa 2 m2/7 kg specie, gipsplaat voor binnen RODOS – circa 1,5 m2/7 kg specie.
In verband met de printtechniek dienen de kleuren van de voegen op de verpakking alleen ter oriëntatie te worden gezien.